300. yerli ve milli tanksavar platformu Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen “STA Projesi 300. Araç Teslim Töreni”, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sektörü temsilcilerinin katılımı ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS) Gölbaşı tesisinde gerçekleşti.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün teşrifleriyle gerçekleştirilen programda, STA Projesi kapsamında FNSS tarafından özgün olarak tasarlanarak üretimi gerçekleştirilen PARS 4x4 ve KAPLAN Silah Taşıyıcı Araçlar ve Uzaktan Komutalı Tanksavar Kuleleri hakkında Program Müdürü Kerem Kaplan tarafından bir sunum gerçekleştirildi.

STA Projesi teslimatları kapsamında değerlendirmelerde bulunan SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün açıklamasında şunları kaydetti:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığımız envanterinde bulunan Kornet-E silahların ve Orta Menzilli Tanksavar Silahı Projemiz kapsamında tedarik ettiğimiz OMTAS’ların araç üzerinde kullanımını sağlayabilmek adına 2016 yılında başlattığımız Silah Taşıyıcı Araçlar Projemiz kapsamında üç farklı konfigürasyonda toplam 344 adet STA aracı için tedariki faaliyetlerini yönetmekteyiz. Projenin birinci fazı kapsamında 260 adet aracın ilgili birliklere teslimatını, 2022 yılı Şubat ayı içerisinde tamamladık. Bugün gerçekleştireceğimiz 300. araç teslimatı sonrası kalan araçların teslimatını da en geç 2024 yılı Ekim ayı sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz.

Hedeflerimiz doğrultusunda sadece konvansiyonel harp araçları değil, yeni nesil, teknolojik ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilen araç geliştirme çalışmalarımıza Türkiye Yüzyılı’nın mimarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”

Programın açılış konuşmasında FNSS Genel Müdür ve CEO’su Nail Kurt, projenin özgün tasarım ve üretim süreçleri konusunda FNSS’de gerçekleştirilen itinalı çalışmanın yanı sıra, Nurol Makina, Aselsan, Roketsan ve SDT başta olmak üzere 500’e yakın çözüm ortağı ile çalışılmış olmasının önemine de değindi. Kurt ayrıca, araç elektroniği ile mekanik alt sistemlerin ve parçalarının tasarım ve üretimine yönelik çalışılan çok sayıda yerli firma ile ciddi bir birikim elde edildiğini, bu birikimin yine FNSS tasarımı olan diğer platformlara da aktarılması sayesinde sürdürülebilir bir tedarik yönetim döngüsü sağlandığına dikkat çekti.

FNSS tarafından teslimatları ve teslimat sonrası lojistik destek faaliyetleri sürdürülen STA Projesi kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına, PARS 4x4 ve KAPLAN STA araçları ile Kornet-E ve Omtas Silah Kulesi teslimatları devam etmekte olup, özellikle Roketsan ctarafından geliştirilen KMC-U kule sistemi entegre edilen KAPLAN Araçları da Türkiye’nin milli tanksavar sistemi olarak ön plana çıkmaktadır. Araçların teslimat sonrasındaki ihtiyaçlarına yönelik hayata geçirilen lojistik destek sözleşmesi de yine bu alanda bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.

STA Araçları Hakkında Genel Bilgi:

Özellikle tanksavar platformu olarak kullanılmak üzere tasarlanan PARS 4x4 ve KAPLAN, çevik ve modüler yapısı ile zırhlı bir muharebe aracının sağlayacağı hareket ve taktik manevra kabiliyetini, üstün koruma yeteneği ve ateş gücüyle birleştirmektedirler.

Tanksavar özelliklerinin yanı sıra ateş destek, keşif, iç güvenlik görevleri ve konvoy koruma gibi çeşitli harekât gereksinimlerine uygun hale getirilebilen modüler tasarıma sahip olan PARS 4x4 ve KAPLAN, değişen operasyonel ihtiyaçları karşılamak için esneklik ve çok yönlülük sağlar.

Araçların muharebe ortamının şartlarına/tehditlerine göre belirlenmiş siluetleri ve güç-ağırlık oranları, gelişmiş süspansiyon sistemleriyle birleşerek, farklı arazilerde ve tüm hava koşullarında yüksek hızlarda manevra yapabilmelerine olanak tanır.

İki platform da amfibi özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile nehir ve akarsular gibi sulu açıklıkları hızlı ve etkin bir şekilde geçebilme kabiliyeti de sunmaktadır.