Droneları Etkisiz Hale Getiren Drone Savarları Türkiye’de Üretiyorlar
Radar sistemi ürünleriyle Kuzey Irak’ta Pençe-Kilit Operasyon Bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerine destek olduklarını dile getiren A-Z ARGE CEO’su Ahmet Zengin, “Drone'ları düşürerek etkisiz hale getirebilecek ve bunları gerekirse yazılımları gereği adresine geri gönderebilecek silahı da üretiyoruz" dedi.
Sistemler, operasyon bölgesinde terör inlerini tespit ediyor
Sistemlerin operasyon bölgesinde terör inlerini ve yaşam malzemelerini tespit edebildiğini söyleyen Ahmet Zengin, “Türk Silahlı Kuvvetleri ile Pençe-Kilit Bölgesi, Kuzey Irak’ta Gara, Metina, Zap, Parasiya, Kanimasi’de ve 2010 rakımlı civar bölgelerde terör inlerini ve içinde bulunan yaşam malzemelerini mühimmatları tespit ettik ve ilgili kurumlara raporladık. Ortadoğu’dan, Orta Asya’dan Balkanlar’dan 8 kadar firmaya ürünlerimizi sattık. Yurtiçinde de daha ziyade madencilere satış yapmaktayız. Yine arkeolojik eser aramalarında, toprak altındaki zemin etütlerinde kullanılabilmektedir. Örneğin binayı yapmadan önce binanın altında su ya da elektrik hattı olup olmadığına bakabilmekteyiz. Yine binanın zemininin bina yapmaya uygun olup olmadığına bakabilmekteyiz. Aynı şekilde su altında da çalışabilmekteyiz. Örneğin üzeri kapanmış eski arkeolojik eserleri görebilmekteyiz” diye konuştu.
Erzincan İliç’teki maden faciasında da başarılı oldular
Zengin, şunları söyledi: “Toprak altındaki tünel, madenler, dehliz, mağara ve bunların içinde bulunan 350 çeşit maden ve minerali görüp analiz eden ve bu bilgileri işlevsel hale getirip raporlayan bir sistem geliştirdik. Ayrıca enkazda canlı ve cansız tespiti de yapabilmekteyiz. Özellikle Erzincan İliç’teki maden faciasında enkazı önce biz tespit ettik. O ana kadar başka hiçbir cihaz ve teknoloji başarılı olamamıştı. Orada parçalanan bir konteyner ve onun içindeki 3 kişinin ilk enkazına ulaştık. Siyanürlü jel gibi bir toprak vardı. Kayma riski vardı. Bütün bunlara rağmen başarılı olduk.”
616 metreye kadar radar sinyali alabiliyorlar
Yapılan cihazlarda 2D ve 3D yazılımlar kullandıklarını söyleyen Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yazılımlarla gönderdiğimiz sinyallerin yansımalarını tespit ederek bu dataları bir dosya formatına çevirerek 3 boyutlu programda analiz etmekteyiz. Yani aynı ultrason gibi canlı ve net görüntülerle analizleri rahatlıkla yapabilmekteyiz. İlk yaptığımız prototiplerle genelde 412 metre 50 cm’i görüyorduk. Şu anda yaptığımız girişimler ve yazılımlar neticesinde ortaya çıkan projeyle ise 616 metreye kadar radar sinyali atıp bunları analiz edebilmekteyiz.”
Dron savar silahı, 9 banda kadar bütün uydu hatlarıyla dron bağlantılarını kesebiliyor
Aynı zamanda SAHA İstanbul üyesi olan A-Z ARGE’nin CEO’su Ahmet Zengin, sözlerini şöyle noktaladı: “2016 yılında Teknopark bünyesinde Türkiye’deki dronları düşüren ilk dron savarı yapan firmayız. Şu anda yaptığımız prototip; 1,5 km, 5,5 km, 7,5 km ve 25 km yani yarım daire olarak düşünüldüğünde yukarı ve yanlara doğru 25 km. Hesaplanırsa 360 derecelik bir alanda bütün dronları ve İHA’ları düşürerek etkisiz hale getirebilecek ve bunları gerekirse yazılımları gereği adresine geri gönderebilecek silahı da ilk yapan firmayız. Çağımızda artık herkes yazılımda ve donanımda uzaktan erişim programları kullanmaktadır. Biz de yaptığımız analizlerde 2 programda çok başarılı olduk, bir tanesi yapay zeka. Yani topraktan gelen sinyallerin ne olduğunu görmeyi ve analiz etmeyi çok iyi başarabilmekteyiz. Bir diğeri ise 9 banda kadar bütün uydu hatlarını tespit edip kesebilmemizdir. Örneğin, Münbiç’te tankımızın üzerine dron ile pusu kurdular ve orada 2 askerimiz şehit oldu ve tankımız bertaraf oldu. Mevcut kullanılan cihazlarımız GPS’le bağlantılı olan uyduları kesebilmektedir. Fakat terör örgütü Münbiç’te bağlantısı kesilince Glonass denilen Rus uydusuna geçmiştir. Mevcut cihazlar buna etki edememiştir. Bizim şu andaki dron savar silahımız ise Glonass da dahil olmak üzere 9 banda kadar bütün uyduları kendi içindeki kuantum yazılımlarla dron bağlantılarını tespit edip, kesebilmektedir.”