Savunmada Hedef 11 Milyar Dolar

Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından paylaşılan "ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT  STRATEJİSİ " raporuna göre ihracat hedefi 11 Milyar dolar olarak belirlendi.

İşte raporda paylaşılan önemli bilgiler; 

SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATINDA GENEL GÖRÜNÜM

2023 yılı sonu itibariyle ülkelerin yıllık savunma harcamasının 2,24 Trilyon ABD Doları’na ulaştığı, bunun 1 Trilyon Doları’nın ise ekipman tedarikine ayrıldığı görülmektedir. En yüksek savunma harcaması yapan ülkeler listesinde Türkiye, yaklaşık 16 Milyar Dolar ile 23. sıradadır. 2023 yılında dünyada gerçekleşen silah ihracatı ise 592 Milyar Dolar düzeyini bulmuştur. 

TÜRK SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATI

Türk Savunma ve Havacılık Sanayii, 2023 yılında toplam 5,54 Milyar Dolar ihracat gelirine ulaşmıştır. Son dönemde özellikle insansız hava araçları, füze sistemleri, mühimmatlar, kara araçları ve hava taşıtı yapısal parçaları alanlarında ihracat başarıları elde edilmiş, toplam 185 ülke ile işbirliği gerçekleştirilmiştir. Bu verilerle Türkiye, küresel silah ihracatından % 1,6 oranında pay almakta olup, en yüksek ihracat yapan ülkeler listesinde halen 11. sıradadır. 

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİSİ

Savunma ve Havacılık İhracat Stratejisini belirleme süreci, ilgili paydaşların da katkı sağladığı, ortak aklı temel alan bir gelecek tasarımı çalışmasıyla hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, 16-18 Şubat 2024 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen Savunma ve Havacılıkta Küresel Stratejiler Konferansı bünyesinde, stratejik eylem önerilerinin tartışıldığı bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu çalıştayda, savunma ve havacılık sektöründeki 81 kurum ve kuruluştan, farklı görev ve deneyimlere sahip toplam 206 temsilcinin yer aldığı 34 yuvarlak masa grubu oluşturulmuştur. Bu gruplarda 1.000’den fazla bireysel öneri geliştirilmiş ve bu önerilerden 224 adedi grup ortak önerisi olarak belirlenmiştir. Gündeme gelen tüm ortak öneriler analiz edilerek birleştirilmiş ve SSB Stratejik Planı’na uygun olarak aşağıdaki stratejik amaçlar, hedefler ve performans göstergeleri (PG) türetilmiştir:

STRATEJİK AMAÇ 1: KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE İHRACAT ODAKLI DÖNÜŞÜM

Hedef 1.1: Savunma Sanayii Başkanlığı’nın uluslararası işbirliği ve ihracatla ilgili teşkilatı güçlendirilecektir.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, SSB Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı’nın insan kaynağı % 50 oranında, 2025 yılı sonuna kadar % 100 oranında arttırılacaktır.

PG- 2: 2024 yılı sonuna kadar, Savunma Sanayii Müşaviri kadrosu sayısı 15’e çıkartılacak ve tüm atamalar gerçekleştirilecektir.

PG-3: 2024 yılı sonuna kadar, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliği’nde bir SSB ofisi açılacak ve Savunma Sanayii Müşavirleri görevlendirilecektir.

Hedef 1.2: Yurtdışı pazarlama ve ihracat faaliyetlerine yönlendirilen kaynaklar güçlendirilecektir.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, Savunma Sanayii Akademi bünyesinde yurtdışı pazarlama ve ihracata yönelik bir program açılacak ve sektöre eğitim verilmeye başlanacaktır.

PG-2: 2025 yılı sonuna kadar, ilgili kamu kurumlarının yurtdışı pazarlama ve ihracata yönelik olarak sektöre sağladığı malî destek ve teşviklerin % 50 oranında arttırılması sağlanacaktır. SSB Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı

PG-3: 2025 yılından itibaren, millî katılımlı fuarlara TSK ve diğer kullanıcı makam temsilcileri de dâhil edilerek, ürünlerin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde kullanıcıların sektöre daha etkin destek vermesi sağlanacaktır.

PG-4: 2024 yılı sonuna kadar, SSB İhracat Bilgi Yönetim Sistemi devreye girecek ve 2025 yılı sonuna kadar tüm işlevleriyle kullanıma açılacaktır.

PG-5: 2025 yılından itibaren, her yılın ilk çeyreğinde SSB ile Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSİ) tarafından bölgesel pazar analizleri gerçekleştirilecek ve sektörle paylaşılacaktır.

Hedef 1.3: Alt yüklenici ve KOBİ’lerin ihracata katılımı etkinleştirilecek ve yaygınlaştırılacaktır.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, SSB bünyesinde alt yüklenici ve KOBİ’lere özel bir çalışma grubu kurulacak ve söz konusu firmalara yönelik ihracatı geliştirme faaliyetleri yürütülecektir.

PG-2: 2025 yılından itibaren, her yıl alt yüklenici / KOBİ kategorilerinde de ihracat ödülleri verilecektir.

STRATEJİK AMAÇ 2: YENİLİKÇİ ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT MODELLERİ

Hedef 2.1: SSB tarafından Devletten Devlete Askerî Satış (DEDAS) yöntemi hayata geçirilecektir.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, DEDAS modeline yönelik hukuksal ve yapısal düzenlemeler tamamlanacaktır.

PG-2: 2024 yılı sonuna kadar 1 adet, 2025 yılında 3 adet DEDAS projesi başlatılacaktır.

Hedef 2.2: Dost ve müttefik ülkelerle çok uluslu konsorsiyum projeleri yürütülecektir.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, 1 adet çok uluslu konsorsiyum projesi başlatılacaktır.

Hedef 2.3: Çift kullanımlı ürünlerin sivil pazarlara ihracatı geliştirilecektir.

PG-1: 2028 yılı sonuna kadar, sektörün sivil pazarlara ihracatı % 50 oranında arttırılacaktır. 

Hedef 2.4: Türk firmalarının küresel tedarik zincirlerinde daha etkin yer almasının sağlanması için büyük yabancı firmalar nezdinde tanıtım ve işbirliği geliştirme faaliyetleri yürütülecektir. 

PG-1: 2024 yılından itibaren her yıl, SSB liderliğinde ve SSİ koordinasyonunda büyük yabancı firmalara en az 1 adet sektör tanıtım gezisi (roadshow) düzenlenecektir.

Hedef 2.5: Yurtdışı ihalelerde Türk firmaları arası yıkıcı rekabet önlenecektir.

PG-1: 2024 yılından itibaren, aynı yurtdışı ihaleye katılan Türk firmaları arasında SSB tarafından eşgüdüm sağlanacak ve alternatif modeller oluşturulacaktır.

STRATEJİK AMAÇ 3: İHRACATIN DESTEKLENMESİNE YÖNELİK YENİ FİNANSMAN MODELLERİ

Hedef 3.1: Bütçesi sınırlı müşteri ülkelere devletten devlete yeni kredi imkânları oluşturulacaktır.

PG-1: 2025 yılı sonuna kadar, ihracat kredi mekanizmasının kurulmasına yönelik düzenlemeler tamamlanacak ve 1 adet ihracat kredisi projesi gerçekleştirilecektir.

Hedef 3.2: Sektörün ihracat altyapısının geliştirilmesi ve rekabetçiliğinin arttırılması amacıyla, alt yüklenici ve KOBİ’ler öncelikli olmak üzere, firmalara uygun koşullarda kredi desteği sağlanacaktır.

PG-1: 2024 yılı sonuna kadar, SSB bünyesinde savunma ve havacılık ihracatını desteklemek üzere bir fon kaynağı oluşturulacaktır.

PG-2: 2025 yılından itibaren, her yıl 5 adet firmaya “ihracatı geliştirme kredi desteği” sağlanacaktır.

PG-3: 2025 yılından itibaren, her yıl 5 adet firmaya, ihracat kısıtlamalarına tabi yabancı kaynaklı alt sistemlerin yurtiçinde geliştirilmesine yönelik “ürün geliştirme kredi desteği” sağlanacaktır. 

SONUÇ

2028 yılında Savunma ve Havacılık İhracatımızı 11 Milyar Dolara çıkartmak ve Türkiye’yi dünya üzerinde en fazla ihracat yapan ilk 10 ülke arasına sokmak hedeflerine ulaşılmasında, yukarıda belirtilen stratejik hedeflerin zamanında ve etkin olarak hayata geçirilmesi belirleyici olacaktır.  Bu doğrultuda tüm paydaşların 2024-2028 Uluslararası İşbirliği ve İhracat Stratejisi’ni sahiplenmeleri ve desteklemeleri önem taşımaktadır.