Saver

Ay Görevi’nin ilk bilimsel çalışma grubu toplantısı yapıldı

Uzay 20.06.2023 - 16:14, Güncelleme: 20.06.2023 - 16:14 12409+ kez okundu.
 

Ay Görevi’nin ilk bilimsel çalışma grubu toplantısı yapıldı

Türkiye’nin ilk Ay Görevi (AYAP-1) kapsamında 6 Haziran 2023 tarihinde 1. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Türkiye’nin ilk Ay Görevi (AYAP-1) kapsamında 6 Haziran 2023 tarihinde 1. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. TÜBİTAK UZAY tarafından düzenlenen Türkiye’nin Ay Görevi Bilimsel Çalışma Grubu (BÇG) toplantısı için Türkiye Uzay Ajansı (TUA), İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü (IRF), Belçika Kraliyet Gözlemevi (ROB), IRADETS gibi paydaşların temsilcileri ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları bir araya geldi.  Türkiye Uzay Ajansı’ndan Uzay Teknolojileri Uzmanı İlker Bayram tarafından Türkiye Milli Uzay Programı paylaşımı; TÜBİTAK UZAY’dan Başuzman Araştırmacı ve AYAP-1 Proje Yöneticisi Dr. Burak Yağlıoğlu tarafından Ay Görevi ve uzay aracına dair bilgiler aktarıldı. Toplantıda, Ay görevinin genel hatları, uzay aracı ve görev yükleri üzerine konuşuldu. Türkiye’nin Ay Görevinin bilimsel görev yüklerinden birisi olan ve Ay yüzeyinden nötr parçacıklara yönelik veri toplayacak Lunar Neutral Telescope (LNT), IRF Başkan Yardımcısı ve Güneş Sistemi ve Uzay Teknolojileri Programı Yöneticisi Prof. Stas Barabash tarafından anlatıldı. Ay yüzeyindeki ısıl albedo ve sıcaklık modellemelerine yönelik veri toplayacak Lunar Narrow Field of View Radiometer (LNR), ROB kıdemli araştırmacıları Dr. Özgür Karatekin ve Dr. Ping Zhu tarafından anlatıldı. Bir diğer görev yükü olan ve IRADETS firması tarafından geliştirilen IRADCAL Radyasyon Kalorimetresi’ni Ar-Ge yöneticisi Arca Bozkurt anlattı.  Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Ersin Söken, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Çağrı Şişman ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan tarafından yapılan çeşitli ilgili çalışmalar aktarıldı. Toplantıya katılım gösteren bilim insanları ile AYAP-1 görev yükleri konuşuldu. Görev sırasında elde edilecek verilerle yapılabilecek araştırmalar ve bilimsel çalışmalar üzerine görüş alışverişi yapıldı. BÇG toplantılarının altı ayda bir olmak üzere periyodik olarak yapılmasına karar verildi.
Türkiye’nin ilk Ay Görevi (AYAP-1) kapsamında 6 Haziran 2023 tarihinde 1. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Türkiye’nin ilk Ay Görevi (AYAP-1) kapsamında 6 Haziran 2023 tarihinde 1. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

TÜBİTAK UZAY tarafından düzenlenen Türkiye’nin Ay Görevi Bilimsel Çalışma Grubu (BÇG) toplantısı için Türkiye Uzay Ajansı (TUA), İsveç Uzay Fiziği Enstitüsü (IRF), Belçika Kraliyet Gözlemevi (ROB), IRADETS gibi paydaşların temsilcileri ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları bir araya geldi. 

Türkiye Uzay Ajansı’ndan Uzay Teknolojileri Uzmanı İlker Bayram tarafından Türkiye Milli Uzay Programı paylaşımı; TÜBİTAK UZAY’dan Başuzman Araştırmacı ve AYAP-1 Proje Yöneticisi Dr. Burak Yağlıoğlu tarafından Ay Görevi ve uzay aracına dair bilgiler aktarıldı. Toplantıda, Ay görevinin genel hatları, uzay aracı ve görev yükleri üzerine konuşuldu.

Türkiye’nin Ay Görevinin bilimsel görev yüklerinden birisi olan ve Ay yüzeyinden nötr parçacıklara yönelik veri toplayacak Lunar Neutral Telescope (LNT), IRF Başkan Yardımcısı ve Güneş Sistemi ve Uzay Teknolojileri Programı Yöneticisi Prof. Stas Barabash tarafından anlatıldı. Ay yüzeyindeki ısıl albedo ve sıcaklık modellemelerine yönelik veri toplayacak Lunar Narrow Field of View Radiometer (LNR), ROB kıdemli araştırmacıları Dr. Özgür Karatekin ve Dr. Ping Zhu tarafından anlatıldı. Bir diğer görev yükü olan ve IRADETS firması tarafından geliştirilen IRADCAL Radyasyon Kalorimetresi’ni Ar-Ge yöneticisi Arca Bozkurt anlattı. 

Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Ersin Söken, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Çağrı Şişman ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan tarafından yapılan çeşitli ilgili çalışmalar aktarıldı. Toplantıya katılım gösteren bilim insanları ile AYAP-1 görev yükleri konuşuldu. Görev sırasında elde edilecek verilerle yapılabilecek araştırmalar ve bilimsel çalışmalar üzerine görüş alışverişi yapıldı. BÇG toplantılarının altı ayda bir olmak üzere periyodik olarak yapılmasına karar verildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve highdefence.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.