STM, Portekiz Donanması için Lojistik Destek Gemileri İnşa Edecek
STM, Portekiz Donanması için Lojistik Destek Gemileri İnşa Edecek
Türkiye’nin denizlerdeki milli mühendislik gücü STM, Portekiz Deniz Kuvvetleri Lojistik Destek Gemisi ihalesinde, dünyanın önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bırakarak, projeyi kazandı.
Türk Savunma Sanayiinde yenilikçi ve milli sistemler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türk Savunma Sanayii adına tarihi bir ihracat başarısına daha imza attı. Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açmış olduğu Lojistik Destek Gemisi ihalesine katılan STM, dünyanın önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bıraktı. Portekiz Deniz Kuvvetleri, STM tarafından sağlanan mühendislik çözümünün, en başarılı çözüm olduğuna karar verdi ve projeyi STM kazandı. Türkiye STM ile, ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu.
Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi (Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics Ship), kapsamında STM ana yükleniciliğinde iki adet gemi tasarlanarak, Türkiye’de özel bir tersanede inşa edilecek.
İmzalar Lizbon’da Atıldı
Türkiye ve Portekiz arasında iş birliğini artıracak, Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin Sözleşme imza töreni, Portekiz’in başkenti Lizbon’da 17 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Törene, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Adm. Henrique Gouveia e Melo, Portekiz Savunma Sanayii Ajansı (IdD) Carlos Félix, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Portekiz Savunma Bakanlığı ve Portekiz Deniz Kuvvetleri temsilcileri katıldı.
Görgün: Türkiye ve Portekiz arasındaki İlk Savunma Projesi
Törende konuşan, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün özetle şu mesajları verdi:
“Bugün burada, STM tarafından temsil edilen Türkiye'nin savunma sanayisi, son yıllarda önemli ölçüde büyüdü. Dünyada kendi savaş gemilerini üreten 10 ülkeden biri olan Türkiye, artık bu platformları üretmeye; dost ve müttefik ülklere ihraç etmeye başladı. NATO müttefiklerimizle güçlü savunma ve savunma sanayi iş birliği geliştirmek Türkiye için en önemli öncelikler arasında yer alıyor.
Bugün, Portekiz Donanması için imzaladığımız iki ikmal tankeri aynı zamanda, Portekiz ile Türkiye arasındaki ilk savunma tedarik projesini oluşturuyor. Ayrıca bu anlaşmayı insansız deniz araçları, elektronik harp sistemleri ve daha fazla gemi inşa ve deniz modernizasyon projeleri gibi diğer alanlarda daha fazla iş birliğine doğru bir adım olarak görüyoruz. Portekiz Donanması'nın önümüzdeki yıllarda operasyonel ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olacak zamanında, yüksek kaliteli sonuçlar sağlayarak birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
Güleryüz: AB ve NATO Üyesi Ülkeye İlk Askeri Gemi İhracatımız
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türk savunma sanayiini dünya arenasında başarıyla temsil ettiklerini ifade ederek, “Türk Donanması’nı yerli ve milli platformlarımızla güçlendirirken, Ukrayna, Malezya ve Pakistan için çeşitli suüstü ve denizaltı projelerine imza atıyoruz” dedi.
Lojistik Destek Gemileri alanında, bugüne kadar önemli projeleri başarıyla tamamlandıklarını belirten Güleryüz şöyle devam etti:
“Pakistan Deniz Kuvvetleri için tasarladığımız Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN, 2018 yılından beri, lojistik destek ve sancak gemisi olarak görev yapıyor. Türk Donanması için iki adet Lojistik Destek Gemisi inşa edip teslim ettik. Bu gemiler NATO dahil birçok uluslararası deniz harekâtında görev alıyor. Bugün, Türkiye ile Portekiz arasında savunma iş birliğini artıracak, ‘Auxiliary Oiler Replenısher and Logistics’ gemilerinin sözleşmesini imzalamaktan gurur duyuyoruz.
Bu kilometre taşı aynı zamanda, Türkiye’nin bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye gerçekleştirdiği ilk askeri gemi ihracatı olma özelliğini taşımaktadır. Ülkemize böyle bir gurur yaşattığımız ve Türk askeri gemi mühendisliğini dünyaya gösterdiğimiz için mutluyuz. Tarihte denizcilik alanında çığır açan bir ulus olan Portekiz’in, çağın gerekliliğine uygun, modern gemi isteme vizyonunu ve bu ihtiyaç için Türkiye’yi ve STM’yi seçmeleri bizler için bir onur kaynağıdır.”
Çok Yönlü Görev Fonksiyonu
STM ana yükleniciliğinde geliştirilecek gemiler hakkında bilgi veren Güleryüz, “ Portekiz Deniz Kuvvetlerinin stratejik hedeflerini ve harekât gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak özgün tasarıma ve modüler bir mimariye sahip olacak. Lojistik Destek Gemileri yenilikçi tasarımı ve çok yönlü görev fonksiyonu ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekât ve denizde ikmal fonksiyonlarını icra edebilecek. Benzer boyuttaki gemilere kıyasla yüksek sürat ve kargo kapasitesine sahip olacaklar. Gemiler STM ana yükleniciliğinde, Türkiye’de inşa edilecek. Gemilerin inşasına 2025 yılında başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Denizde Yakıt İkmali Yapacak, Zırhlı Araç Taşıyacak, Lojistik Destek Sağlayacaklar
Türkiye’nin askeri deniz mühendisliğinde geldiği seviyeyi gösterme açısından önemli bir proje olarak kabul edilen, Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemilerinin inşaları, modüler bir tasarım içeriyor. Gemiler, lojistik destek sağlama, denizde akaryakıt ve kargo transferi yapmasının yanı sıra, zırhlı araç taşıma kapasitesi ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekât maksatlı da görev alabilecek. Gemiler 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araç taşıyabilecek.
Gemiler, modüler, özgün ve çok yönlü tasarımları sayesinde, kriz zamanlarında; insani yardım, arama kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek. Entegre haberleşme sistemi ile donatılmış bu gemiler komuta ve kontrol kabiliyetlerine de sahip olacaklar.
90 Gün Kesintisiz Görev Süresi
137 metre uzunluğa, 11000 ton deplasmana, 18+ knot azami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemilerde, 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araçları taşınabilecek. Ağırlıklı olarak hava savunma harbi olmak üzere, tüm temel harp nevilerine yönelik sensör ve silah sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemiler, yakın hava savunma sistemleri, 12.7 mm uzaktan kumandalı silah sistemleri ve chaff /dekoy sistemleri ile donatılacak, çok sayıda ileri sensör ve sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemilerde ayrıca Helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için platform ve İHA’lar için hangar da olacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.